Historia

Snickeriföretaget Puusepänliike Peltoniemi såg dagens ljus år 1975 i Tohmo i Kemijärvi. Enmansföretaget som Esko Peltoniemi grundade huserade till en början i ett hobbyrum och garage. Esko fick idén till företaget när han jobbade som snickare på ett husbygge och märkte att kunderna hade svårt att hitta inredning till sina hem. Samtidigt kom de första ytbelagda spånskivorna ut på marknaden. Esko och hans svåger Juhani beslutade sig för att köpa ett gäng skivor av tallmelamin och göra varsin bokhylla. Efterfrågan på de nya, fina skivorna överträffade dock förväntningarna och skivorna användes till att göra köksinredning. Inredningen gjordes helt och hållet för hand och arbetet var tidskrävande. På den tiden såg dock kostnadsstrukturen ut så att det räckte att man gjorde en garderob om dagen.

År 1980 byggde Esko den första hallen för inredningstillverkning (120 m2) på sin gård i Tohmo. Redan då hade hans äldre son Jouni börjat arbeta med inredning. Utöver inredning gjorde man också olika möbler och pendelur m.m. av trä. När lokalerna återigen började kännas för trånga frågade pappa Esko sonen Jouni om “lov” att bygga en ny hall i industriområdet Särkikangas i Kemijärvi. Den nya hallen på Jänkätie stod färdig år 1985 och rymde 550 m2. När företaget hade klarat av lågkonjunkturen i början av 1990-talet och Eskos allvarliga hjärnblödning var det dags att börja planera för en generationsväxling. Generationsväxlingen skedde i två steg: år 1992 blev Jouni delägare 50/50 med Esko och 1994 gick den yngre brodern Juha in i Eskos ställe med ett ägarskap på 50/50. Då gick pappa Esko i pension.

I och med generationsväxlingen beslutade man sig för att koncentrera sig bara på inredningstillverkning – det hade ju alltid varit företagets huvudsakliga fokus. Man började förnya maskinparken och rikta in sig mot behoven inom inredningstillverkning. Man byggde ut hallen på Jänkätie i två omgångar, år 2000 och 2004. Men även efter utbyggnationerna började lokalerna kännas trånga, och man började återigen fundera på en ny hall istället för den gamla. De planerna övergavs dock, eftersom grannlokalerna på 3 000 m2 som hade inrymt en träindustri blev lediga. Våren 2009 blev Puusepänliike Peltoniemi därför hyresgäster i hallen som Kemijärvi stad äger och man fick återigen moderna lokaler.

Eftersom den nya hallen var för stor för Puusepänliike Peltoniemis dåvarande behov började man fundera över vad man skulle göra med det tomma utrymmet. Våren 2009 köpte man därför underleverantören Ovin Oy från Oulunsalo som tillverkade dörrar och luckor för inredning. Det företaget blev dotterbolag till Peltoniemi och fick husera under samma tak. För tillfället sysselsätter vi direkt 18 personer och indirekt flera försäljare och montörer.

Låt oss gå tillbaka till de där bokhyllorna.  Under alla dessa år har skivorna fortfarande inte räckt till för det behovet, och de har fortfarande inte blivit gjorda!